Нашите предавания

 ДЪНО НА МОРЕ

Българските земи крият много тайни. Не само онези, свързани с цивилизования човек, а още от времето, когато хора въобще не е имало. Една такава тайна е, че Северна България е била дъно на море. И то на топло, тропическо море. На някой места са намерени различни фосили и амонити, за които разказваме във филм „Дъно на море“.

Момчил Йончев – ЕпохиТВ

ПОСЛЕДНИЯТ ПАТРИАРХ

За най-слабия български цар е написана най-хубавата песен. Този цар е Иван Шишман, който изоставя столицата си и своя народ на нашественика, за да се скрие в Никопол. Казват, че не е могъл нищо да направи по онова време. Напротив, могъл е – да умре с достойнство! Все пак столицата Търново не остава съвсем беззащитна.
Истинският герой при отбраната на крепостта Царевец е последният български патриарх – Евтимий. Той ръководи отбраната на Търново, когато турските войски са под крепостните стени. Във филма „Последният патриарх“ разказваме за този български светец. Разказваме и за падането на Търново, и на България под османска власт, за ролята на евреите при превземането на Царевец. Да, евреите имат участие. Майката на Иван Шишман е еврейка и под нейното влияние България е разделена на Търновско и Видинско царство. Също под влиянието на Теодора-Сара първородният син на Иван Александър е изпратен във Видин, а престолът в Търново е даден на нейния син – Иван Шишман. Разказват също, че евреин е предал ключа за портите на Царевец. Както и че евреинът Челеби Нафталион и неговият щаб са ръководили кланетата в Търново на 110-те боляри.

Момчил Йончев – ЕпохиТВ

СТОЛИЦАТА НА ТЕОДОРИХ

Един варварин – Теодорих, остава в историята като Теодорих Велики. Не е ясно защо. Той просто е завладял римския град Нове и този град станал негова столица за кратко време, след което Теодорих отишъл да плячкоса Равена.

Възникнал като римски легионен лагер, Нове винаги е привличал вниманието на завоевателите. Сега и на археолозите от Европа. Древните останки са много добре са запазени. Намерена е римска бойница, която така се е съхранила от следите на времето, че от нея може да се изучава римското военно дело. А дървените съоръжения и бронзовите статуи, каквито има в Нове, почти не се намират на територията на Римската империя. Нове е голям късмет за археологията. Тук е мястото да споменем, че някои съвременни български археолози много обичат да вдигат шум около себе си и да изваждат пред вестниците различни древни фигурки, като твърдят, че са единствените, останали от римско време. Лъжат. В Нове има всичко – от зарове за комар и фиби за женските коси до палатите на епископа.

Момчил Йончев – ЕпохиТВ

НАЙ-ДРЕВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Когато иде реч за най-древната цивилизация, със сигурност не говорим нито за Египет, нито за Шумер, а още по-малко за Гърция. Истината е една и тя е много проста – най-старото обработено злато на земята е намерено тук, в България. То е било на нашите предшественици. Намерени са и много други артефакти, за които говорим във филма „Най-древната цивилизация“ и доказваме, че началото на цивилизования човек се е случило по българските земи. Нищо не може да оспори неоспоримите доказателства. И все пак – наистина ли българите сме „солта на земята“?!

Момчил Йончев – ЕпохиТВ

БЕДСТВИЕ

Смъртта идва! Помъкнала е голямата коса. Води я Съдбата. Двете зли старици са заедно. Всичко свършва зле. Така е решила Съдбата. Тя те измъква от дома и семейството, изпраща те на фронта, оставя те жив, но ранен, за да те погребе по-късно в страшни мъки под руините на сградите, съборени от земетресението през 1913 година. Смъртта е тук. Прибира 160 души наведнъж. Съдбата й ги подари.

Момчил Йончев, Дора Недева – ЕпохиТВ

КРАЙ РАЗЛОМА

В този филм разказваме за няколко села от Централна Северна България. Това, което ги обединява са 14 вулкана. Изгаснали са, но нищо не се знае! Селищата са разположни по продължение на млада тектонска пукнатина, която се простира от Средния Предбалкан до Дунав. Разказваме за тяхното възникване, история, бит и култура. Започваме разходката си от село Драгомирово, Свищовско. В продължение на 40 километра спираме на няклко места, докато пристигнем в Сухиндол, където е най-високият вулкан. Дали е възможно вулканите да се събудят някой ден?! Божа работа!

Момчил Йончев – ЕпохиТВ

В СЯНКАТА НА БЕНКОВСКИ

Какъв човек трябва да си, за да отстъпиш доброволно мястото си на водач?! Точно това прави Панайот Волов. Той е един от идеолозите и организаторите, които вдигат Априлското въстание. Но въпреки своята харизма, своя ум-остър като бръснач, своята усърдност и упоритост при подготовката на въстанието, симпатичният младеж от Шумен доброволно отстъпва на Георги Бенковски мястото си на ръководител на Четвърти революционен окръг. Както много често става, този, който върши най-много работа, остава на заден план. Но Волов сам си го избира това. Много от нещата, които се случват преди и по време на Априлското въстание се случват благодарение на Панайот Волов. Почти никъде не се пише за това. Но ние разказваме за тях във филма „В сянката на Бенковски“.

Милка Денева – ЕпохиТВ

ПЪРВИТЕ АСЕНЕВЦИ

Много често публицистиката и историците дават предимство и определят Калоян и Иван-Асен Втори като най-големите царе от средновековна България. Техните предшественици обаче, братята Асен и Петър, остават на по-заден план. Но истината е, че ако не са били те, нямаше да има нито Калян, нито Иван-Асен Втори, колкото и велики да са двамата. „Първите Асеневци“ е филм за братята Асен и Петър, които вдигат бунта и възстановяват България. А военният гений на Асен е всепризнат, дори и от чуждите владетели. Въпреки, че съпругата на Асен е заловена и брат им, Калоян, е заложник в Константинопол, Асен и Петър не се отклоняват от целта си-военното наместничество над Северна Българя и самостоятелна държава.

Милка Денева ЕпохиТВ

АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

Страх и предателство. И героизъм. Тези думи са достатъчни, за да се определят събитията по време на големия бунт през април 1876 година. Ако целият български народ е бил и на половина решителен, колкото апостолите и четниците от Априлското въстание, може би до Руско-турската война нямаше да се стигне. Но какво да говорим за населението, когато някои от самите апостоли също не са били толкова въодушевени и са изоставили въстаниците, както е направил Стефан Стамболов. И може би с право един автор го нарича „онзи ветрогон Стефчо Стамболов“. И все пак, героизмът на българите по време на въстанието не може да се отрече. Кланетата при неговото потушаване, хилядите жертви не могат да бъдат забравени. Георги Бенковски, Панайот Волов, Тодор Каблешков, Спас Гинев, Иларион Драгостинов, Кочо Честименски, Бачо Киро, Цанко Дюстабанов и други, за които разказваме във филма „Априлското въстание“ – те са ИСТИНСКИ ГЕРОИ. Те са били образовани, някои и имотни. Можели са да си живеят спокойно, но са се вдигнали на бунт, за да бъде България свободна. Батак, Дряновския манастир – това е ИСТИНСКО КЛАНЕ. Във филма „Априлското въстание“ нищо не спестяваме и говорим за неща, които са били премълчавани.

Милка Денева ЕпохиТВ

ИРИНА

Величието не се определя само по това, което един владетел е направил приживе. Какъв е бил един цар трябва да се съди и от състоянието на държавата, в което я оставя след себе си. Докато управлява България, Иван-Асен Втори постига неща, които и до днес остават ненадминати в българската история. Но той прави най-ужасната грешка в края на своя живот. Грешка, която през следващите столетия хвърля зловеща черна сянка върху България. На стари години Иван-Асен Втори се жени за пленента дъщеря на пленения Епирски деспот Теодор Комнин – Ирина. И съвсем естествено, след смъртта на своя съпруг, Ирина си разчиства сметките с всички. Тогава започва началото на края на Бългрското царство. Дори има съмнения, че Ирина е отровителка и на Иван-Асен Втори. А предателството не е нещо необикновенно за Търновския царски двор.

Момчил Йончев ЕпохиТВ