АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

Страх и предателство. И героизъм. Тези думи са достатъчни, за да се определят събитията по време на големия бунт през април 1876 година. Ако целият български народ е бил и на половина решителен, колкото апостолите и четниците от Априлското въстание, може би до Руско-турската война нямаше да се стигне. Но какво да говорим за населението, когато някои от самите апостоли също не са били толкова въодушевени и са изоставили въстаниците, както е направил Стефан Стамболов. И може би с право един автор го нарича „онзи ветрогон Стефчо Стамболов“. И все пак, героизмът на българите по време на въстанието не може да се отрече. Кланетата при неговото потушаване, хилядите жертви не могат да бъдат забравени. Георги Бенковски, Панайот Волов, Тодор Каблешков, Спас Гинев, Иларион Драгостинов, Кочо Честименски, Бачо Киро, Цанко Дюстабанов и други, за които разказваме във филма „Априлското въстание“ – те са ИСТИСКИ ГЕРОИ. Те са били образовани, някои и имотни. Можели са да си живеят спокойно, но са се вдигнали на бунт, за да бъде България свободна. Батак, Дряновския манастир – това е ИСТИНСКО КЛАНЕ. Във филма „Априлското въстание“ нищо не спестяваме и говорим за неща, които са били премълчавани

Къде е последният манастир на Свети Теодосий

14 век. България. Две от ключовите фигури на българската история от това време носят еднакви имена. Единият е отшелник – уважаван, почитан, смятан приживе за светец – Теодосий. А другият е патриархът Теодосий, явен подставеник на царете, вероятно безлична фигура, защото някой го отричат и омаловажават.
Мистериите на българското средновековие съвсем не са нашата цел, но без ключ към реалната историческа действителност никога няма да разберем какво всъщност се е случило преди около 650 години. Едно е сигурно – освен всички други беди, там върлувала е чумата.
Величка Тодорова – ЕпохиТВ

ГЕРОИЧНА НАЦИЯ

Момчил Йончев ЕпохиТВ

-След жестоките кланета по време на Априлското въстание цялата световна интелигенция обръща погледа си към Балканите. Виктор Юго възкликва: „Кога ще свърши мъченичеството на тази героична нация!“, а великият Джузепе Гарибалди съжалява, че не може да се включи в борбата на българите за национално освобождение. Това е хубаво. Но лошото е, че България става жертва на интересите на Великите и не толкова великите сили, както и на своите съседи – Сърбия, Гърция, Румъния. Всеки си гледа интереса. Героични битки, интриги и задкулисни игри. Разказваме във филма „Героична нация“.